مقالات   
 

 فصل‌نامه‌ی «معماری ایرانی» ـ شماره‌ی ۲

فصل‌نامه‌ی «معماری ایرانی» که به همت گروه معماری ایرانیِ مؤسسه‌ی مطالعات راهبردی معماری ایران راه‌اندازی شده، تلاش دارد با رویکردی تخصصی همراه با دریافت و فهم همگانی، معماری ایرانی و مفاهیم آن را در قالب فصل‌نامه‌ای آنلاین ارائه دهد ...

ارسال کننده: امیر یاشار فیلا
تاریخ ارسال: سه شنبه 6 دی 1401
فصل‌نامه‌ی «معماری ایرانی» که به همت گروه معماری ایرانیِ مؤسسه‌ی مطالعات راهبردی معماری ایران راه‌اندازی شده، تلاش دارد با رویکردی تخصصی همراه با دریافت و فهم همگانی، معماری ایرانی و مفاهیم آن را در قالب فصل‌نامه‌ای آنلاین ارائه دهد.


در این شماره :

■ فتوت نامه معماری و بنایان

فتوت نامه بنایان در حدود چند صد سال پیش به عنوان نخستین منشور اخلاقی بنایان و یا همان معماران سنتی به حساب میامده است که این شماره فصلنامه معماری ایرانی نگاهی بر آن دارد.

■ نکوداشت معمار ؛ استاد حسین لرزاده

در شماره دوم فصلنامه معماری ایرانی نگاهی گذرا بر زندگی استاد حسین لرزاده داریم که همواره به عنوان یک معمار چند وجهی و یک کاراکتر به حساب میامده اند ، معماری که علی رغم همه اتفاقات روزگار خود ، مطابق با زمانه پیش میرفته است .

■ ویژه نامه مرمت و احیاء سرای عامریها

همزمان با پروژه پردیسان ، میراث فرهنگی خانه های بسیاری را برای احیاء و تغییر کاربری به بخش خصوصی واگذار کرد ، یکی از این خانه ها ، سرای عامریها است که در این شماره به معرفی و چالش های مرمتی و احیاء این خانه به عنوان هتل میپردازیم .

■ گفتگو با دکتر امیر مسعود انوشفر

دکتر امیر مسعود انوشفر به عنوان مرمتگر و شهرسازی که در نقاط گوناگون جهان و روی پروژه های زیادی با تِم خانه عامریها همچون موزه لوور ، قلعه ها و … کار کرده است ، به عنوان مرمتگر خانه عامریها از چالش های طراحی و اجرای تغییر کابری این خانه برای ما میگوید.

■ معماری ایرانی در حاشیه ؛ سرو میراث از یادرفته

معماری ایرانی در حاشیه فصلنامه معماری ایرانی در هر شماره به جنبه کاراکتریستیک معماری ایران میپردازد و سعی دارد هر یک از آن کاراکتر ها را از زوایای گوناگون بررسی نماید ، در این شماره به بررسی درخت سرو و جایگاه آن در معماری ایران میپردازیم.

■ نادر اردلان ؛ معماری ایرانی ؛ حاشیه خلیج فارس

برج های هوشمند دوحه یکی از پروژه های نادر اردلان در حاشیه خلیج فارس است ، سعی داریم در این بخش ، این برج ها را که تاثیر یافته از معماری ایران میباشد ، ضمن گذری بر مصاحبه نادر اردلان در این حوزه معرفی و بررسی کنیم .

■ معماری امروز ؛ اصالت دیروزبه روایت محمد رضا نیکبخت

بخش معماری امروز ؛ اصالت دیروز فصلنامه معماری ایرانی سعی دارد در هر شماره به جنبه های هویتی و ریشه ای معماری ایران و چگونگی امروزی ساختن کاراکتر های محتوایی آن از دیدگاه یک معمار صاحب سبک بپردازد ؛ در این شماره مهندس محمد رضا نیکبخت به عنوان یکی از معماران موفق در این زمینه روایت خود را در موضوع مورد بحث ارائه داده اند.

■ معرفی شرکت عمارت خورشید از زبان فرامرز پارسی

در این شماره از فصلنامه معماری ایرانی به گفتگو با فرامرز پارسی به عنوان یکی از مرمتگران موفق جامعه معماری ایران نشسته ایم تا به معرفی ایشان و فعالیت هایشان در عمارت خورشید بپردازیم.در این بخش فرامرز پارسی علاوه بر شرح فعالیت های خود ، شیوه و نگرش خود را به عنوان معماری که به معماری ایران التفاط دارد ، توضیح میدهد.

■ معرفی منشور مرمت ایران

دکتر محمد منصور فلامکی که سالهاست عمر خود را در راه مرمت و احیاء گذرانده اند و در این راه کتابها نوشته اند ، بعد از چندین سال کار و نظر خواهی از اصحاب فن ، منشور مرمت ایران را به عنوان یک پیشنهاد به جامعه معماری و مرمتی ایران ارائه کردند ، توضیح منشور مرمت معماری ایران را میتوانید به قلم ایشان که برای این فصلنامه نوشته شده است در این بخش بخوانید .

■ هفت واژه مرمت از زبان دکتر محمد منصور فلامکی

دکتر محمد منصور فلامکی برای مرمت هفت واژه کلیدی تعریف کرده اند که به طور مشروح ایشان در این بخش به این هفت واژه پرداخته اند.

■ خانه های طهران

از این شماره سعی داریم به یکی از خانه ارزشمند طهران و چالش های نجات بنا های ارزشمند در معرض تخریب این شهر بپردازیم که شامل معرفی بنا ، معرفی ساختار ها و سازمان های مرتبط با میراث تهران و ارائه اخبار مربوطه میباشد . این شماره به خانه ای پرداخته است که بعد از چالش های متفاوت و پیگیری جامعه مدنی توانست از زیر تیغ بلدوزر ها نجات یابد .

■ [معماری خوب] مردم ، زمینه و تعامل با معماری در گفتگو با هومن بالازاده

پروژه معماری خوب که سعی دارد در سه بخش به پژوهش ، آگاهی رسانی و ترویج معماری مناسب از دیدگاه مردم و معماران در یک قالب تعاملی بپردازد ، در بخش نخست گفتگو های خود را با معماران صاحب اندیشه در حوزه تعامل مردم و معماری شروع کرده است ، نخستین گفتگو با مهندس هومن بالا زاده انجام شده است که به ارائه توضیح و راه حل در موضوع طرح شده پرداخته اند و به تفضیل در این بخش خواندنی است.

■ کنگره بین المللی اصفهان ؛ لوئی کان ؛ چالش معماری بومی و مدرنیزاسیون

کنگره بین المللی اصفهان که در سال ۱۹۷۰ با حضور جمع کثیری از برجسته ترین معماری جهان در شهر اصفهان رخ داد ، به تفسیر همگان یکی از تاثیرگذار ترین رخداد های معماری ایران در زمان خود بوده که راه بسیاری از آرشیتکت های ایرانی را از جمله هوشنگ سیحون ، محسن فروغی و … تغییر داد ؛ انعکاس دوباره سخنرانی های این کنگره که با موضوع معماری بومی و مدرنیزاسیون آن رخ داد ، از این جهت حائز اهمیت است که راهکار هایی را برای جامع امروز معماری ایران نیز ارائه میدهد ؛ لذا سعی داریم در هر شماره از این فصلنامه به ارائه یکی از سخنرانی های آن رویداد بپردازیم.

نسخه‌ی پی.دی.اف شماره‌ی دوم این نشریه را می‌توانید از این‌جا دریافت کنید.

 
 نظرات