اخبار   
 

 الزام بلند‌مرتبه‌ها به رعایت اصول دقیق ایمنی

عضو کمیسیون معماری و شهرسازی شورای شهر تهران اصلی‌ترین مسأله در رابطه با وضعیت درهم‌تنیده‌ی برج‌های پایتخت را مشکل‌دار بودنِ قوانین می‌داند. محمدمهدی تندگویان بر این باور است که گاهی با این که بر پایه‌ی ضوابط و مقررات نسبت به ساخت برج اقدام می‌شود، مشکلاتی ایجاد می‌شود که از سازنده و منطقه نیست، بلکه قوانین مربوطه مشکل دارد ...

الزام بلند‌مرتبه‌ها به رعایت اصول دقیق ایمنی
■ هفت‌گانه‌های بلندمرتبه‌سازی


عضو کمیسیون معماری و شهرسازی شورای شهر تهران اصلی‌ترین مسأله در رابطه با وضعیت درهم‌تنیده‌ی برج‌های پایتخت را مشکل‌دار بودنِ قوانین می‌داند. محمدمهدی تندگویان بر این باور است که گاهی با این که بر پایه‌ی ضوابط و مقررات نسبت به ساخت برج اقدام می‌شود، مشکلاتی ایجاد می‌شود که از سازنده و منطقه نیست، بلکه قوانین مربوطه مشکل دارد. بر این اساس و طبق آنچه بارها از سوی مدیران و کارشناسان حوزه شهری بیان شده است، ضرورت ابلاغ ضوابط بلندمرتبه‌سازی مشخص می‌شود. البته شورای‌عالی شهرسازی و معماری برای ساخت بناهای بلند (بناهای بالای ۱۲طبقه) در تهران، ضوابطی هفت‌گانه را درنظر گرفته است که به‌نظر می‌رسد از میان آنها این شورا هنوز روی ۲بند مشکل اساسی دارد؛ یکی از بندها به ایمنی برج‌ها در برابر آتش و زلزله مربوط می‌شود و دیگری تأمین منابع آبی مورد نیاز.

ساختمان‌های بلند زیر ذره‌بین ایمنی

معصومه آباد، رییس کمیته ایمنی شورای شهر تهران هم موضوع ایمنی را یکی از چالش‌های اساسی درخصوص ساختمان‌های بلندمرتبه می‌داند. به گفته وی، در این دوره شورای شهر، در همکاری با شهرداری تهران و سازمان مدیریت بحران، اقدامات مناسبی در این راستا صورت گرفته که البته باید به مرحله الزام و اجرا برسند. وی در عین حال خبر از اجرای مصوبه‌ای از ابتدای سال بعد می‌دهد که طبق آن، شهرداری مکلف می‌شود نسبت به مانیتورینگ (رصد) تمام ساختمان‌های مهم ازجمله بناهای بلند شهر اقدام کند.

آنچه آباد بدان اشاره کرد در پی تصویب لایحه «تأمین منابع مالی پایدار سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی و راهکارهای ارتقای کیفی و کمی تجهیزات و آموزش شهروندان شهر تهران» رخ خواهد داد. این مصوبه همچنین به شهرداری اجازه می‌دهد از ابتدای سال ۹۶ هنگام صدور پروانه، عوارضی را برای ایمنی و آتش‌نشانی نیز دریافت کند؛ عوارضی که نسبت آن برای ساختمان‌های بلندمرتبه بیشتر است؛ آنچنان که در مصوبه آمده عوارض این بخش برای صدور پروانه ساخت بناهای ۱۲طبقه و بالاتر و همه ساختمان‌های غیرمسکونی از ۲درصد به ۳درصد افزایش می‌یابد. گفتنی است عوارض دریافتی هم باید به‌منظور تأمین اعتبارات مورد نیاز احداث و تکمیل تجهیزات ایستگاه‌های آتش‌نشانی شهر هزینه شود.

example-image

هفت‌گانه‌های بلندمرتبه‌سازی چیست؟

آنچه اکنون شورای‌عالی شهرسازی و معماری کشور را در تصویب نهایی و ابلاغ ضوابط بلندمرتبه‌سازی مشوش کرده، ‌۳بند از شروط اولیه هفت‌گانه است. البته همانطور که گفته شد مدیریت شهری تهران با تصویب لایحه‌ای قدم‌های مثبتی در راه افزایش ایمنی ساخت بناهای بلند برداشته است. این ۷بند اولیه عبارتند از:

جمعیت:
براساس پروانه‌های صادره فعلی ۶۵۰ هزار نفر به سقف جمعیت تهران افزوده می‌شود. بنابراین باید موضوعات تأثیر بارگذاری جمعیتی به‌واسطه بلندمرتبه‌سازی مورد بررسی دقیق قرار بگیرد و به همین منظور تا تصویب نهایی ضوابط صدور پروانه ساخت بنای بالای ۱۲طبقه ممنوع است.

ایمنی:
برنامه دقیقی از سوی مدیریت شهری تهران برای ضابطه افزایش ایمنی سازه‌های بلند صورت بگیرد.

کریدور باد:
در این ضابطه سازنده باید هنگام اخذ پروانه، تأییدیه‌های زیست‌محیطی بنای بلند مبنی بر قرار نداشتن در کریدور هوای تهران را اخذ کند.

منابع آب:
بر لزوم تعیین منابع تأمین آب و سایر خدمات زیربنایی و روبنایی سازه بلندمرتبه تأکید‌ می‌شود چراکه منابع آب شهر تهران به هیچ عنوان پاسخگوی مجوزها و پروانه‌های ساختمانی صادره نیست.

هویت معماری ایرانی ـ اسلامی:
کمیته تخصصی معماری و طراحی شهری شورای‌عالی شهرسازی و معماری باید درباره نحوه تطابق معماری بناهای بلند دارای مجوز ساخت با هویت معماری ایرانی ـ‌ اسلامی به تفکیک هربنا نظر دهد.

محدودیت:
بلندمرتبه‌سازی عموما در تهران محدود است مگر در موارد و محدوده‌های خاص که این محدوده‌ها بعدا اطلاع‌رسانی خواهد شد.

گزارش:
شهرداری تهران موظف است گزارشی از آخرین وضعیت بلندمرتبه‌سازی در پایتخت به همراه میزان صدور پروانه‌های ساختمانی بلندمرتبه را ظرف یک‌ماه آینده به این شورا ارائه کند. براساس گزارش‌های موجود هم‌اکنون ۹۰۸ قطعه ساختمان بلندمرتبه در تهران وجود دارد که ۶۶۵ قطعه آن بالای ۱۲ طبقه است.

  منبع : وبگاه همشهری‌آنلاین
  08:50   سه شنبه 5 مرداد 1395  
 نظرات