اخبار   
 

 تهیه‌ی شش اطلس فرونشست در سازمان نقشه‌برداری

رییس سازمان نقشه‌برداری ایران با بیان این که مسئولیتِ تهیه‌ی اطلس‌های فرونشستِ زمین به آن سازمان واگذار شده است،‌ گفت: تاکنون ۶ اطلس فرونشست تهیه شده است. مهندس مسعود شفیعی در نشست خبریِ دیروز، مطالعه و تهیه‌ی نقشه‌های فرونشست زمین را یکی از وظایف آن سازمان برشمرد و افزود: تا پارسال اعلام میزان فرونشست زمین تکلیف صریح و روشن برای سازمان نقشه‌برداری نبوده است. از این رو، هر یک از سازمان‌ها به اعلام ارقام مختلف برای فرونشست در کشور مبادرت می‌ورزیدند ...

تهیه‌ی شش اطلس فرونشست در سازمان نقشه‌برداری

رییس سازمان نقشه‌برداری ایران با تأکید بر این که مسئولیتِ تهیه‌ی اطلس‌های فرونشستِ زمین به آن سازمان واگذار شده است،‌ گفت: بر این اساس، تاکنون ۶ اطلس فرونشست تهیه شده است. به گزارش ایسنا، مهندس مسعود شفیعی در نشست خبریِ دیروز، مطالعه و تهیه‌ی نقشه‌های فرونشست زمین را یکی از وظایف آن سازمان برشمرد و افزود: تا پارسال اعلام میزان فرونشست زمین تکلیف صریح و روشن برای سازمان نقشه‌برداری نبوده است. از این رو، هر یک از سازمان‌ها به اعلام ارقام مختلف برای فرونشست در کشور مبادرت می‌ورزیدند.

وی با تاکید بر اینکه در این حوزه هماهنگی برای اعلام نرخ فرونشست زمین وجود نداشت، خاطر نشان کرد: بر این اساس در نشستی که با حضور سازمان مدیریت بحران و وزارت کشور و همچنین سازمان‌های متولی امر مخاطرات برگزار شد، در آن سازمان نقشه‌برداری موظف شد تا هر ساله اطلس فرونشست زمین را تهیه کند. شفیعی اعلام تغییرات ارتفاعی سطح زمین را از دیگر وظایف این سازمان نام برد و یادآور شد: بر این اساس ما با سازوکارهای جدیدی به انجام مطالعاتی درخصوص تغییر ارتفاعات زمین اقدام کردیم.

شفیعی با اشاره به مطالعات این سازمان درخصوص نرخ فرونشست، یادآور شد: بر این اساس از اواخر سال ۹۶ تاکنون موفق به تهیه ش۶ اطلس فرونشست در کشور کردیم که نتایج آن در اختیار دستگاه‌های زیرربط مانند وزارت کشور، وزارت نیرو، سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی، سازمان مدیریت بحران و استانداری‌ها قرار گرفت. به گفته وی در این مطالعات اقدام به تهیه ۶ اطلس فرونشست در جنوب غرب تهران، جنوب تهران، استان قم، مشهد، دشت نیشابور و تربت جام شده است.

رییس سازمان نقشه‌برداری ایران با تاکید بر اینکه در حال حاضر اطلس فرونشست منطقه اصفهان به عنوان یک نقطه پر ریسک کشور در دستورکار قرار دارد، یادآور شد: در حال حاضر مطالعات ترازیابی دشت ورامین نیز در دستورکار قرار دارد تا بتوانیم تغییرات ارتفاعی آن را محاسبه کنیم. رییس سازمان نقشه‌برداری ایران با تاکید بر اینکه برای اعلام نرخ فرونشست زمین، دستگاه‌های فاقد مسئولیت وارد نشوند، یادآور شد: سازمان نقشه‌برداری با در اختیار داشتن امکانات تخصصی، صلاحیت لازم برای اعلام نرخ فرونشست زمین را دارد، به گونه‌ای که ما با استفاده از مشاهدات ترازیابی، داده‌های راداری، ثقل‌سنجی و ایستگاه‌های ژئودینامیک اقدام به تعیین نرخ فرونشست زمین می‌کنیم.

شفیعی با بیان اینکه کار ترازیابی یکی از پرهزینه‌ترین فعالیت‌های سازمان نقشه‌برداری به شمار می‌رود، گفت: بر این اساس برای تعیین ارتفاع برای سراسر کشور با مشکلاتی چون کمبود اعتبارات و امکانات مواجه هستیم.

با کلیک بر روی تصویر، مطلبی دیگر مرتبط با موضوع، در دسترس شما خواهد بود.
مطالعه‌ی فرونشست در ۴۵ نقطه‌ی کشور

رییس سازمان نقشه‌برداری با تاکید بر اینکه با استفاده از روش‌های مختلف کار ترازیابی برای ۴۵ نقطه کشور انجام شده است، گفت: از آنجایی که ایران یک پهنه گسترده است، این میزان مطالعه کافی نیست و به امکانات موجود نیاز است تا با تصمیم‌گیری‌های جدید اقدام به توسعه این مطالعات کنیم.

شفیعی به وضعیت فرونشست استان تهران اشاره کرد و گفت: بر اساس مطالعات ما، شهریار سالانه ۲۲ سانتی‌متر فرونشست دارد که به طور متوسط تاکنون حدود دو متر در دشت تهران در مدت ۱۰ ساله شاهد فرونشست هستیم. وی میزان فرونشست در کبودرآهنگ را از سال ۶۳ تا سال ۸۰ دو سانتی‌متر اعلام کرد و یادآور شد: در جنوب غرب تهران نیز شاهد فرونشست زمین به دلیل برداشت‌های بی رویه آب‌های زیرزمینی هستیم.

تلاش برای بررسی تغییرات پوسته‌ی زمین

رییس سازمان نقشه‌برداری ایران با اشاره به ایجاد ۱۳۰ ایستگاه ژئودینامیک در کشور، گفت: یکی از اقداماتی که برای مطالعات مخاطرات زمین صورت می‌گیرد، بررسی تغییرات پوسته زمین است که برای این منظور ایستگاه‌های ژئودینامیک در اطراف گسل‌ها ایجاد می‌شود تا بتوان حرکت پوسته زمین را پایش کرد.

شفیعی با تاکید بر اینکه میزان حرکت پوسته زمین نشان‌دهنده فعالیت گسل‌ها است، ادامه داد: ایستگاه‌های لرزه‌نگاری تنها در زمان وقوع زلزله داده‌هایی را در اختیار متخصصان قرار می‌دهد، ولی ایستگاه‌های ژئودینامیک حرکات پوسته زمین را به صورت دائم نشان می‌دهند. به گفته‌ی وی، بر اساس داده‌های این ایستگاه حرکت صفحه ایران از سمت شمال غرب به شمال شرق است.

رییس سازمان نقشه‌برداری با تاکید بر اینکه این ایستگاه‌ها ما را در یافتن کانون‌های بحران‌خیز زلزله کمک می‌کند، گفت: این ایستگاه‌ها هرگز ما را در پیش‌بینی زلزله یاری نمی‌کند، چراکه هیچ کشوری حتی با داشتن شبکه‌های متراکم‌تر ژئودینامیک قادر نیست که درخصوص پیش‌بینی شدت، زمان وقوع و منطقه زلزله پیش‌بینی انجام دهد. وی خاطر نشان کرد: با توجه به زلزله‌خیز بودن کشور مطالعات درخصوص نقاط پرخطر کشور به این سازمان واگذار شده است که اولویت اول ما تهران و البرز است.

رییس سازمان نقشه برداری با تاکید بر اینکه سقف اعتباری برای مطالعات تغییرات پوسته زمین از سوی دولت تعیین شده است، گفت: بعد از زلزله بم این اعتباراتی برای انجام مطالعات در این زمینه در نظر گرفته شد و بعد از آن این اعتبارات اختصاص نیافت که با مذاکرات انجام شده مجددا این اعتبارات برای این مطالعات در نظر گرفته شده است.

چند مطلب دیگر با موضوع محوریِ «فرونشستِ زمین» :
(با کلیک بر روی هر عنوان، صفحه‌ی مربوط به آن مطلب برای شما گشوده خواهد شد.)

رکورد فرونشست زمین را شکستیم، آب هم از آب تکان نخورد
زمین‌لرزه‌ی خاموش در دشت‌های ایران
زلزله، فرونشست و دیگر هیچ ...
آلودگی هوا، دگرگونی‌های اقلیمی و آینده‌ی پرمخاطره‌‌ی ایران (یادداشتی از عباس آخوندی)
دهان گشودن فروچاله‌ها در پایتخت
هشدار : نشست آثار تاریخی اصفهان تا ۵ سال آینده
پیشکسوت دانش زلزله‌شناسی : تهران را تخلیه کنید!
فرونشست شهرهای کشور را تهدید می‌کند
زنگ خطر فرونشست زمین در پی خشکی زاینده‌رود
آیا میدان نقش‌جهان تا ۲۰ سال دیگر تخریب می‌شود؟
بررسی بزرگ‌ترین فروچاله‌ی کشور در استان فارس
هشدار جدی: فاجعه‌ای در راه است
فروریزش زمین در کمین پایتخت
زمین در حال بلعیدن ایران است (+ویدئو)
خطر نابودی تخت‌جمشید در پی فرونشست زمین
ارزیابی پارامترهای مؤثر بر فرونشست زمین
مدل‌سازی پویای فرونشست دشت تهران
فرونشست زمین در استان مرکزی، پیامد برداشت‌های غیرمجاز از منابع آبی است
تداوم نشست زمین در دشت نیشابور، احتمال بروز مشکل در راه‌آهن را در پی دارد
هشدار نسبت به قطع سراسری برق با فرونشست زمین در ورامین
فرونشست زمین در یک ساختمان مسکونی در مشهد
فروچاله‌ها جان دو کودک را در میناب گرفتند‌
فرونشست تهران، ۹۰ برابر استاندارد جهانی است
بزرگراه آزادگان در صدر فرونشست‎ها؛ عمق فرونشست : ۳۶ سانتی‌متر
۹ تهدید ثانویه‌ی «فروریزش»‌ها
هشدار کارشناسان : زیر پای زمین خالی شده است
توجه به رفتار متقابل خاک و سازه در اجرای پروژه‌های شهری ضروری است

  منبع : خبرگزاری ایسنا
  11:16   یکشنبه 6 آبان 1397  
 نظرات