اخبار   
 

 اصفهان؛ شهر توریستی که از کمبود هتل ‌رنج می‌برد

امروزه جذب توریست یکی از راههای ورود ارز و کسب درآمد برای کشور محسوب می‌شود و کشورهای دارای جاذبه‌های گردشگری باتوجه ویژه به ساخت هتل نقش فراوانی در جذب توریست دارند اما شهر گردشگری اصفهان همچنان از کمبود هتل رنج می برد...

به گزارش خبرنگار مهر در اصفهان، هتل و هتلداری بعنوان یک رویکرد ملی بوده و به همین لحاظ همه‌ ارکان جامعه، دولت و سازمانهای مسئول باید در این راستا زمینه را برای سرمایه‌گذاران هتل ایجاد و آنان را تشویق کنند.
در حال حاضر اصفهان به عنوان یک میزبان با مشکلات و نارسایی‌های بنیادی در زمینه‌ گردشگری روبروست که تنها برنامه‌های بلندمدت و یک عزم جدی خواهد توانست راهگشای آن باشد از جمله‌ این ظرفیتها که به عقیده‌ همه‌ متخصصان همچون قابلیتهای بی‌شمار دیگر در هاله‌ای از ابهام و فراموشی فرو رفته بحث هتلداری و ساخت مراکز اقامتی با بهره‌گیری از هنر مدرن و تلفیق ماهرانه آن با هنرهای سنتی است.
اصفهان به لحاظ جاذبه‌های توریستی یکی از ممتازترین مناطق ایران و جهان است، تنوع آب و هوا در فصلهای مختلف در سال در کنار آثار زیبا و کم نظیر باستانی، هنرهای ظریف و سنتهای دیرینه، تصویر یکی از پرجاذبه‌ترین مناطق را ترسیم می‌کند که می‌توان از امکانات آن بهترین بهره را برد.
ایجاد هتلهایی با ساختمانهایی زیبا و مقاوم و اهمیت دادن به عوامل پایداری یک هتل، یکی از راهکارهای بهره‌گیری از پتانسیل‌های بالقوه استان، جذب گردشگر و رونق صنعت توریسم است.
البته باید توجه داشت که وجود هتل‌های مدرن و متناسب با مقتضیات فرهنگی و تاریخی یک منطقه زمانی مفید، موثر و قابل رضایت خواهد بود که از نظر مدیریت، کادر پذیرایی و به طور جامع‌تر صنعت هتلداری به اصول صحیح مدیریت و روش فنی هتلداری مبتنی باشد.
کسانی که فاقد اطلاعات و مطالعات دقیق و کافی در مسیر هتلداری هستند نباید خود را واجد شرایط ورود به صنعت هتلداری بدانند، فراهم کردن تسهیلات متناسب با انتظارات، تمایلات و خواسته‌های مسافران به گونه‌ای که رفاه و آسایش فکری، روحی و جسمی آنان را تامین کند و موجبات رضایت و خرسندی آنها را در بخشهای متفاوت فراهم کند، از اصلی‌ترین اهداف ایجاد و ساخت هتل باید باشد و یک سرمایه‌گذار باید در این بخش انتظارات را برای میهمانان خود فراهم آورد و صرفا از دیدگاه مادی و اقتصادی به این مقوله نیندیشد.
بد نیست یادآوری کنیم چگونگی اخذ ستاره در کتاب ضوابط معماری و مهندسی هتلداری اعلام شده که در سال 46 تنظیم و در سال 76 مورد بازنگری قرار گرفته است البته چندی است که معاونت گردشگری سازمان میراث فرهنگی در حال بازنگری ضوابط جدید است.
تفاوت هتلهای ستاره دار اصفهان مشخص نیست
اما با همه توصیفات ارائه شده بسیاری از مسافران و مشتریان تورهای مسافرتی با وجود شمارش ستاره‌های هتلها، هنوز نمی دانند هتل پنج ستاره چه خدمات و امکاناتی را به آنها ارائه می‌دهد.
حالا ستاره های آویخته شده از سردر هتلها به پرسش بزرگی تبدیل شده اند. گشت و گذاری در آگهی های شرکتهای مسافرتی و تبلیغ تورها، یکی از مهمترین دلایل تفاوت قیمت در تورها، تعداد ستاره‌های نصب شده بر سینه هتل محل اقامت است، ستاره هایی که گاه با وجود یکسان بودن در بین دو هتل، مسافران را با تفاوت فاحشی در ارائه خدمات مواجه می‌کند.
بیگی مدیر هتل آسمان با اشاره به کمبود هتل در اصفهان گفت: نبودن انگیزه‌ اصلی هتلداری موجب شده که در استان اصفهان بعد از گذشت حدود 35 سال، هیچ هتل چهار و یا پنج ستاره در این استان ساخته نشود.
هتلها به خصوص هتلهای پرستاره در این شهر بسیار اندک هستند و همین تعداد نیز از مشکلاتی رنج می‌برند که رفع این مشکلات می‌تواند آینده صنعت توریسم این استان را نسبت به آنچه که اکنون وجود دارد، متحول کند.
هرچند عده‌ای معتقد هستند که بیشتر توریستهای این شهر توریستهای کوله‌پشتی هستند اما تعداد هتلهای کم ستاره نیز آنقدر نیست که در فصول پرتردد جوابگوی نیاز آنها باشد.
صنعت هتلداری باید به تمام جوانب توجه کند
سعید سید کاظمی، مدیرهتل بین‌المللی کوثر اصفهان نیز معتقد است: در خصوص صنعت هتلداری باید به دو جنبه نرم‌افزاری و سخت‌افزاری توجه داشته باشیم، جنبه‌ نرم‌افزاری کار یا نیروی انسانی شاغل در این صنعت و این حرفه و برنامه‌های عملیاتی است که باید به وسیله‌ این نیروی انسانی به مرحله‌ اجرا درآید و جنبه‌ سخت‌افزاری کارهم، ساختمان، امکانات و تجهیزات هتل است.
درحال حاضر واقعیتی که قابل مشاهده بوده و قابل انکار نیست، ضعف قابل توجه صنعت هتلداری در پرورش و به کارگیری نیروی متخصص و آموزش دیده است.
سرمایه‌گذاری، توسعه مراکز اقامتی، ارتقا سطح کیفی خدمات ارائه شده و در کنار آن ارائه برنامه آموزشی‌های تخصصی و تربیت نیروی انسانی متخصص است ویکی از چالشهای موجود توجه بیشتر و بهتر به این صنعت به جهت کاهش هزینه‌ها و طرحهای حمایتی می‌تواند باشد.
محسن رخشان، مدیر هتل آزادی اصفهان و رئیس اتحادیه هتلداران اصفهان نیز هتل و صنعت هتلداری را یکی از ارکان شاخص در مجموعه زیرساختهای صنعت گردشگری کشور ‌دانست و اظهار داشت: صاحبان سرمایه و مدیران فعال در این بخش افرادی با شهامت، دلسوز و عاشق این صنعت و خواستار اعتلای روزافزون آن هستند که تاکنون و بنا به مسائل عدیده‌ای که این صنعت از سالیان قبل با آنها مواجه بوده تاثیرگذاری منفی بر افکار عمومی و به تبع آن رکود در ورود گردشگران و کل صنعت گردشگری از جمله هتلداری و سرمایه‌گذاران در این بخش شده است، بنابراین با توجه به شرایط فعلی حاکم بر این بخش این را می‌طلبد که دولت به عنوان متولی و سیاستگذار با استفاده از تمامی ابزارها و پتانسیل‌های موجود خود در جهت عبور از بحران‌ها و ارتقا صنعت و قرار گرفتن آن در جایگاه واقعی خود اقدامی عاجل و بدون فوت وقت به انجام رساند.
همچنین ایجاد تسهیلات به صورت ضروری و اجرایی کردن تصمیمات دولت در خصوص اعطای روادید هفت روزه در فرودگاه‌های بین‌المللی کشور و به طور کلی رفع موانع بر سر اعطای ویزا در برخی کشورهای دیگر برای جلب نظر متقاضیان مسافرت به ایران و عدم تغییر مقصد آنان به کشورهای دیگر همسایه می‌تواند مثمر ثمر باشد و نجات این صنعت در کل کشورمی‌تواند قسمتی از معضل اشتغال در کشور را حل کند و با فعال شدن این چرخه حجم قابل توجهی از نیروی جویای کار می‌توانند جذب این بازار شوند همچنین بحث آموزش نیروی انسانی هتلها نیز از موارد بسیار مهمی است که همچنان مغفول مانده است.
رئیس اتحادیه هتل داران اصفهان در ادامه به مشکلات خاص این صنعت پرداخت و یادآور شد: در خصوص مشکلاتی که این صنف در ارتباط با سازمانها و نهادها و ارگانهای مختلف دارد می‌توان در زمینه جذب وامهای تخصیصی از سوی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری به هتلها جهت بازسازی و تعمیرات آنها اشاره کرد که بعضا هتلها با مقررات دست و پاگیر بانکها مواجه و به سختی و طی تشریفات طولانی قادر به دریافت وام می شوند و یا از خیر آن می‌گذرند.
رخشان ادامه داد: ساخت و ساز هتل و پرداخت عوارض مختلف که بعضا بدون در نظر گرفتن تسهیلات دولتی در این زمینه انجام می شود و عوارض ساخت و ساز تاسیسات گردشگری باید براساس تعرفه صنعت محاسبه و دریافت شود اما متاسفانه مورد توجه قرار نگرفته است.
وی همچنین به عوارض افتتاحیه هتلها نیز اشاره کرد و اظهار داشت: در زمان افتتاح هتل باید براساس قوانین موجود شهرداری‌ها، هتل‌دار پنج برابر عوارض سالانه هتل را به این عنوان به شهرداری پرداخت می کنند که توان سرمایه‌گذار را بعد از متحمل شدن کلیه هزینه‌های ساخت و ساز و در ابتدای بهره‌برداری به حداقل رسانیده و موجبات دلسردی آنان را فراهم می‌آورد.
در یک کلام می‌توان به جرات گفت در صورت تسهیل در ورود جهانگردان و گردشگران و عبور از این تنگنای موجود و رکود ملال‌آور و گردش منظم و رو به جلوی این چرخه‌ عظیم و پویای اقتصادی و ایجاد اطمینان در سرمایه‌گذاران این بخش به سرعت می توان در جهت رفع نواقص در واحدهای اقامتی و به روز نمودن امکانات و تجهیزات و استاندارد نمودن خدمات اقدام و تک تک مسائل و مشکلات کنونی را رفع کرد.
یک راه دیگر اینکه با تعامل هرچه بیشتر بخش خصوصی و صاحبان سرمایه با بخش دولتی و سیاست‌گذاری دقیق نظارتی می شود چرخهای فرسوده این صنعت را به حرکت واداشت .
همچنین مدیر هتلهای ساحل و آریا نیز به مشکلات صنعت گردشگری اشاره کرد و اظهار داشت: یکی از چالش‌هایی که به طور کلی با صنعت گردشگری و بالاخص هتلداری روبرو است تغییراتی است که مرتب در سازمان و مدیریت آن پیش می‌آید.
حسن محمدزاده ادامه داد: انتظا می‌رود که این مدیریت‌ها حتی‌الامکان ثابت بماند و دستخوش تغییراتی نشود.
وی تصریح کرد: بخش خصوصی بیشتر نگران سرمایه‌ خود است و از دستگاه متولی در این عرصه درخواست می‌شود هرچه در توان دارند در زمینه‌ حضور بیشتر بخش خصوصی در این امر فراهم کند همچنین معتقدیم سازمان باید نظارت عالیه داشته باشد نه اینکه خود را درگیر مسائلی که حل آن در دست بخش خصوصی و تشکلها است کند.
یکی دیگر از چالشهای هتلداری در ایران داشتن قوانین مشخصی است که در بسیاری از موارد از طرف نهادها و ارگانهای دولتی اجرا نمی‌شود وموضوع دیگر حضور کم رنگ رایزن‌های فرهنگی در سفارتخانه‌های ایران و بها ندادن به این بخش (گردشگری) است و دیگر اینکه با توجه به بودجه‌ای که سازمان جهت تبلیغات و بازاریابی در اختیار دارد ، هرکاری سخت و دشورا به نظر می رسد .
در دنیا هتل با هر بودجه‌ای وجود دارد، در ایران نیز به همین شکل است طبق تحقیقاتی که انجام شده بیشترین آمار ورود جهانگردان خارجی بالاخص اروپایی، استرالیایی، آمریکایی و شرق آسیایی است که با بودجه‌ای کنترل شده اقدام به سفرمی‌کنند و این نوع جهانگردان بیشتر به هتلهایی که نرخ پایینی دارند مراجعه می کنند.
در دنیا نیز هم‌اکنون، به خاطر وضعیت اقتصادی اقشارکم درآمد، سیاست ساخت هتل به سمت هتلهای کم ستاره است تا پرستاره لذا از سازمان میراث فرهنگی و گردشگری درخواست می‌شود با همکاری تشکلها زمینه‌ ساخت این نوع هتل‌ها و اقامتگاه‌ها را بیشتر فراهم نماید تا با توجه به ازدیاد اقشار کم درآمد زمینه‌های گردشگری این قشر فراهم شود.
امروزه هتلداری به فراتر از یک کسب و کار، ارتقاء یافته و در واقع میزبانی و مزیت رقابت برای هتلدار واقعی مجموعه‌ای از فاکتورهاست که به مشتریانش اجازه می‌دهد از میان انتخابهای مختلف و متنوعی که دارد فقط به اقامت در هتلی خاص فکر کند.
این در حالیست که برای بسیاری از ایرانیان، اقامت در هتل‌های ایرانی، زیاد تفاوتی با یک مهمانسرا یا خوابگاه نداشته و چیزهایی مانند چند ستاره بودن و خدمات خاص را ارائه دادن، اصلاً هیچ اهمیتی ندارد.
رئیس اتحادیه هتلداران استان اصفهان در این رابطه اعتقاد دارد: اصفهان به شدت از کمبود هتل رنج می‌برد.
جالب اینکه هم‌اکنون 13 هتل اصفهان برای اجرای طرح گواهی استانداردسازی اعلام آمادگی کرده‌ و قرار است تا با هزینه ‌سازمان میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری استانداردسازی شوند.
بد نیست بدانید در حال حاضر اصفهان دارای 45 هتل و هتل‌آپارتمان با هفت هزار تخت است که هتل عباسی با 320 سال قدمت، قدیمی‌ترین آن است.
طبق گزارش سازمان میراث‌فرهنگی و گردشگری استان اصفهان تنها در نوروز 86، بیش از دو میلیون و 852 هزار نفر از اماکن تاریخی و دیدنی این استان بازدید کرده‌ و این رقم نشان می‌دهد که اصفهان به عنوان یک شهر توریستی نیازمند بازنگری ویژه در زمینه مراکز اقامتی و هتلهاست.
به گزارش مهر، هتلهای کشور ایران در حال حاضر دچار همان مشکل بنیادی در حیطه‌های موجود درکشور است و آن هم بحران مدیریت است هر چند که ممکن است این اماکن دارای تجهیزات زرق و برق دار باشند اما اکثر آن‌ها فاقد مدیریت توانمند هستند.
  منبع : خبرگزاری مهر
  10:43   شنبه 10 مهر 1389  
 نظرات