اخبار   
 

 تعجب گردشگران از مرمت غیراصولی پاسارگاد

تکه سنگهایی که برای مرمت روی بنای آرامگاه کوروش کار گذاشته آنقدر ناهمگون است که باعث تعجب گردشگران می شود به نحوی که آنها تصور می‌کنند این سنگها نوعی نماد یا کتیبه است...

کوروش سحابی، یکی از راهنمایان گردشگری که به تازگی تور گردشگران خارجی از کشور فرانسه را برای بازدید از آرامگاه کوروش به پاسارگاد برده به خبرنگار مهر گفت: زمانی که گردشگران را برای بازدید از آرامگاه کوروش به شیراز می برم، مدام می پرسند تکه سنگ های کار گذاشته شده در این بنا به چه دلیل بوده است؟ این ابهام نه تنها برای گردشگران خارجی بلکه مورد سوال گردشگران داخلی نیز هست.

وی با بیان اینکه مرمت غیراصولی در بنای پاسارگاد این ابهام را در میان گردشگران ایجاد کرده است اظهار کرد: تکه سنگ هایی برای مرمت و پرکردن فضای خالی بخش هایی از بنای با عظمت کوروش کار گذاشته که رنگی به مراتب سفیدتر از بقیه مجموعه دارد. شاید این یکی از راههای مرمتی باشد اما قطعا می توانست به گونه ای انجام شود که همخوانی موزونی با بقیه سنگ های بنا داشته باشد.

سحابی گفت: این مرمت غیر کارشناسانه بارها و بارها مورد انتقاد باستان شناسان قرار گرفته بود و اکنون ما به عنوان کسانی که گردشگران متعددی را به این مکان می آوریم متوجه می شویم که چرا باستان شناسان از مرمت های غیر اصولی ناراضی بودند چون تنها یکی از دلایل آن این است که گردشگر را به اشتباه می اندازد و باعث می شود که تصور کنند این بخش، کتیبه ای بوده که برداشته شده و یااین سنگ ها از دوران باستان کار گذاشته شده است.

پیش از این محسن شیخ الاسلام کارشناس مرمت بناهای تاریخی در گفتگو با خبرنگار مهر بیان کرد: چنانچه در مرمت سقف مقبره کوروش از سنگهای دیگری به جز سنگی که از بنا بر جای مانده است استفاده شود در این صورت مرمتی غیر اصولی و غیرعلمی انجام شده است.

وی در مورد مرمت سقف مقبره کوروش اظهار داشت: در مرمت، اصلی وجود دارد مبنی بر اینکه جاگذاری عناصر معماری بنا به همان شکل اولیه باید انجام شود و عناصر اولیه که به دلایل مختلف از بنا جدا شده اند باید سرجای خود جاگذاری شوند.

  منبع : خبرگزاری مهر
  11:05   سه شنبه 26 مهر 1390  
 نظرات    
 
نازنین بهشتی 13:17 سه شنبه 26 مهر 1390
5
 نازنین بهشتی
واقعا سپردن کار، اونم یه کار حساس مربوط به هویت کشور، به دست متخصص و کاربلدش اینقدر سخته!!؟
با این که دوست ندارم بدبین باشم، اما کم کم دارم به این نتیجه میرسم که تعمدی توی این تخریب تدریجی (به اسم مرمت) هست
موسی حاجیان 14:19 چهارشنبه 27 مهر 1390
1
 موسی  حاجیان
اصلی در مرمت هست که هر متریال جدید که اضافه می شود باید متمایز از متریال قدیمی باشد تا با قسمتهای قدیمی بنا اشتباه گرفته نشود .این اصل در مرمت های قدیمی تخت جمشید نیز رعایت شده است احتمالا چنین قانونی رعایت شده.
صدف اسدی 21:40 پنجشنبه 28 مهر 1390
1
 صدف اسدی
سلام دوستان.. عجب مرمتی شاید خواستند که تنوع رنگی بدن.عجب خلاقیتی.با شما دیگه کی هستین.
زهره خضری 12:18 آدینه 29 مهر 1390
0
 زهره خضری
لطفا دوستانی که در زمینه دانش مرمت تخصص لازم را ندارند از اظهار نظر در این موضوع اجتناب نمایند . اقدامات مرمتی انجام شده در پاسارگاد و به وی‍ژه مرمت سنگ های این قسمت آرامگاه کوروش دقیقا هماهنگ با قوانین و مقررات بین المللی مرمت و توسط اساتید و کارشناسانی که سالها ( قبل و پس از انقلاب ) دانش و تجربه لازم را دارند انجام شده است . چنین شیوه مرمتی را در محوطه های تاریخی مطرح جهان ازجمله آکروپولیس نیز می توان دید . سنگ های کاربردی در قسمت های مرمتی نیز از معدن سیوند (‌معدنی که هخامنشیان سنگ های مورد نیاز خود را از آن مکان استخراج می کردند ) استخراج شده و به علت اینکه بر اساس منشور آتن و ونیز بخش مرمتی از قسمت اصلی باید قابل تفکیک باشد با توجه به شکل اصلی و هماهنگ با شیوه های کهن مرمت شده است . در این قسمت ها در گذشته بست های دم چلچله ای قرار داشتند که متاسفانه غارتگران بناهای تاریخی در گذشته به منظور استفاده از فلز کاربردی با تخریب قسمت های سنگی و برداشت قطعات فلزی چهره ناشایستی در پیکر بنا ایجادکردند و بالطبع در اقدامات مرمتی جهت پرکردن این قسمت ها باید از قطعات سنگ جدید استفاده می شد .
کاش راهنمای تورگردشگری مورد نظر نیز با افزایش اطلاعات لازم در این زمینه اطلاعات صحیح را به بازدید کنندگان ارائه دهند و دوستان عزیز هم درگیر جنجال مطبوعاتی که هرچند وقت با شعار حمایت از حفظ آثار تارخی کشور به دنبال منافع شخصی خود مطرح می نمایند ، نشوند .