اخبار   
 

 سد چم‌شیر گچساران: تکرار فاجعه‌ی زیست‌محیطی گتوند

قرار است سد چم‌شیر گچساران در استان کهگیلویه و بویراحمد آذرماه امسال آب‌گیری شود. این در حالی است که انتشار این خبر، مخالفان و موافقان بسیاری را در پی داشته است. موافقان تأکید دارند که این سد بر روی گنبدهای نمکی ساخته نشده؛ اما مخالفان بر این باورند که با ساخت این سد، شاهد فاجعه‌ای زیست‌محیطی همچون سد گتوند در خوزستان خواهیم بود ...

سد چم‌شیر گچساران: تکرار فاجعه‌ی زیست‌محیطی گتوند
ساخت سد چم‌شیر گچساران بر روی کوهی از نمک
با آب‌گیری سد، فاجعه‌ی زیست‌محیطی گتوند خوزستان تکرار می‌شود


قرار است سد چم‌شیر گچساران در استان کهگیلویه و بویراحمد آذرماه امسال آب‌گیری شود. این در حالی است که انتشار این خبر، مخالفان و موافقان بسیاری را در پی داشته است. موافقان تأکید دارند که این سد بر روی گنبدهای نمکی ساخته نشده؛ اما مخالفان بر این باورند که با ساخت این سد، شاهد فاجعه‌ای زیست‌محیطی همچون سد گتوند در خوزستان خواهیم بود. به گزارش ایلنا از یاسوج، بسیاری از مخالفان با آبگیری سد چم‌شیر در ۲۵ کیلومتری گچساران معتقدند که این سد روی سازند نمکی گچساران قرار گرفته که با بهره‌برداری از آن فاجعه گتوند ۲ به زودی این بار در کهگیلویه و بویر احمد تکرار می‌شود.

کارشناسان منابع آبی و زیست محیطی بر این باورند که توده نمکی در سد گتوند ۲ و نیم کیلومتر در مخزن ۶۰ کیلومتر مربعی بوده و این درحالی است که در سد چم شیر ۷۰ درصد دریاچه این سد در گنبد نمکی سازند واقع شده است. به گفته این کارشناسان که بیشتر آنها در فضای مجازی صحبت کرده اند ۱۰ سال است با مسئولان مختلف سازمان آب و برق استان کهگیلویه و بویراحمد در حال مکاتبه برای جلوگیری از آبگیری سد چم شیر هستند اما تا کنون به نتیجه‌ نرسیده‌اند. از سویی موافقان احداث و بهره برداری از سد چم شیر گچساران به ایلنا می‌گویند که تامین آب کشاورزی پایین دست به میزان حدود ۱۱۰ هزار هکتار توسعه و بهبود، تولید انرژی برقابی به میزان ۵۲۰ گیگاوات ساعت، کنترل سیلاب های مخرب و توسعه گردشگری و تخصیص حدود ۱۲۵/۶ میلیون متر مکعب آب برای صنعت و کشاورزی شهرستان گچساران باعث توسعه و اشتغال قابل توجهی در منطقه خواهد بود. موافقان معتقدند: اصولا در حوزه زاگرس و استان کهگیلویه و بویراحمد و حتی خوزستان واقعیتی به نام گنبد نمکی ندارد و اینکه در برخی موارد اشاره به گنبد نمکی در سدها می‌شود از نظر زمین شناسی کاملا اشتباه است. آنها تاکید دارند که در حوزه زاگرس، سازندی تحت عنوان سازند گچساران وجود دارد و این سازند دارای خصوصیات سنگ‌شناسی و ویژگی‌های خاص خود است و البته همین سازند در میادین نفتی باعث به دام افتادن نفت و گاز و تشکیل پوشش برای ذخایر عظیم نفت شده است.

با کلیک بر روی تصویر، مطلبی دیگر مرتبط با موضوع، در دسترس شما خواهد بود.

اکنون پای نماینده حوزه انتخابیه بندر ماهشهر، امیدیه، هندیجان، بندر امام‌خمینی و بخش جولکی استان خوزستان در مجلس به موضوع آبگیری " سد چم شیر گچساران " باز شده است. به گزارش ایلنا از یاسوج، " حبیب آقاجری " در نامه ای سرگشاده از " علی اکبر محرابیان " وزیر نیرو خواسته است قبل از آبگیری سد چم شیر گچساران، کارشناسی دقیق وزارت نیرو صورت گیرد تا تاریخ آبگیری " سد گتوند " تکرار نشود. در متن این نامه آمده است: سد چم‌شیر بر روی رودخانه زهره طبق نظر کارشناسان روی کوهی از نمک احداث شده است که با آبگیری سد، فاجعه‌ای زیست محیطی مثل سد گتوند و شاید بدتر از آن را سبب می‌شود. آقاجری از محرابیان وزیر نیرو در پایان خواسته است: کارشناسی دقیق وزارت نیرو قبل از آبگیری سد حتما صورت گیرد تا از اتفاق ناگوار زیست محیطی جلوگیری شود.

به گزارش ایلنا از یاسوج، طرح سد و نیروگاه ۱۷۶ مگاواتی چم شیر در ۲۵ کیلومتری جنوب شرقی شهر دوگنبدان مرکز شهرستان گچساران استان کهگیلویه و بویراحمد قبل از پیوستن رودخانه خیرآباد به رودخانه زهره در مجاورت محلی به نام تنگه چم شیر نزدیک به مرز استان بوشهر احداث خواهد شد. سد چم شیر پنجمین سد بزرگ کشور ایران خواهد بود که کارشناسان معتقدند این سد بر روی سازند نمکی گچساران احداث شده است.


  منبع : خبرگزاری ایلنا
  10:09   دوشنبه 8 آذر 1400  
 نظرات