اخبار   
 

 لزوم جلوگیری از تبدیل شدنِ سازمان نظام مهندسی به بنگاه اقتصادی

عضو کمیسیون عمران مجلس، با بیان این که در آیین‌نامه‌ی جدید کنترل ساختمان نقش سازمان نظام مهندسی حذف نشده است، افزود: پیشگیری از تبدیل شدنِ سازمان‌ها از نهاد حرفه‌ای به بنگاه اقتصادی و جلوگیری از تبدیل مهندسان به مستمری‌بگیرانِ منتظر ارجاع کار از سازمان، از مهم‌ترین ویژگی‌های این آیین‌نامه است ...

لزوم جلوگیری از تبدیل شدنِ سازمان نظام مهندسی به بنگاه اقتصادی
■ آیین‌نامه‌ی کنترل ساختمان در معرض نظرخواهی همگانی
■ آیین‌نامه‌ی جدید کنترل ساختمان و نقش نظام مهندسی
■ گردش مالی در نظام مهندسی چند برابر بودجه‌ی عمومی کشور است
■ امضافروشان در آیین‎نامه‌ی جدید متضرر می‌شوند


عضو کمیسیون عمران مجلس، با بیان این که در آیین‌نامه‌ی جدید کنترل ساختمان نقش سازمان نظام مهندسی حذف نشده است، افزود: پیشگیری از تبدیل شدنِ سازمان‌ها از نهاد حرفه‌ای به بنگاه اقتصادی و جلوگیری از تبدیل مهندسان به مستمری‌بگیرانِ منتظر ارجاع کار از سازمان، از مهم‌ترین ویژگی‌های این آیین‌نامه است.

یوناتن بت کلیا ، با اشاره به معرفی دوباره عباس آخوندی به عنوان گزینه پیشنهادی وزارت راه و شهرسازی، گفت: با توجه به تجربه چندین ساله آخوندی در وزارتخانه و اقداماتی که در ۴ سال اخیر انجام داده می توان به ادامه این روند از جانب وی امیدوار بود.

نماینده آشوریان در مجلس شورای اسلامی، با بیان اینکه عباس آخوندی خود از طراحان و بنیانگذار نظام مهندسی ساختمان است، افزود: قطعا بیشتر از هر فردی دلسوز این مجموعه بوده و بهتر از هر کسی به زوایای مباحث ذیربط اشراف دارد.

گردش مالی در نظام مهندسی چند برابر بودجه عمومی کشور است

وی با اشاره به اظهارات مخالفان آیین نامه نظام مهندسی ساختمان، تصریح کرد: قبل از هر چیز باید پذیرفت که در مقابل هر تغییری، مقاومت امری طبیعی است به ویژه در نظام کنترل ساختمان که ذینفعان زیادی داشته و گردش مالی قابل توجه در ساخت و ساز خصوصی، حوزه شمول قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان چند برابر بودجه عمرانی کشور است.

بت کلیا با یادآوری مخالفان آئین نامه مذکور، گفت: کسانی که منافع آن ها با تغییر شرایط موجود به خطر می افتد و کسانی که بدون مطالعه کافی و تدقیق در موضوع، احساسی و متعصبانه در آن اظهار نظر می کنند از مهم ترین مخالفان آین نامه نظام مهندسی است.

وی ادامه داد: کسانی که با حسن نیت و براساس احساس مسئولیت حرفه ای و شهروندی با خوانش متن آیین نامه، نظرات ارزشمند خود را به صورت کتبی و شفاهی و در جلسات متعدد ارائه کردند و وزارت راه و شهرسازی نیز در این خصوص بسیاری از این نظرات را در متن نهایی پیشنهادی اعمال کرده است گروه دیگری از مخالفان این آیین نامه هستند.

بت کلیا افزود: در واقع متن نهایی آیین نامه نظام مهندسی ماحصل نظرخواهی از نخبگان و اهل حرفه مهندسی کشور و تعدادی از حقوق دانان برجسته است.

با کلیک بر روی تصویر، مطلبی دیگر و مرتبط با موضوع، در دسترس شما خواهد بود.

اخذ نظر کارشناسان امر، دلیل نظرخواهی عمومی در خصوص آیین‌نامه‌ی کنترل ساختمان

این نماینده مردم در مجلس دهم، با بیان اینکه قرار است آیین نامه مذکور به نظرخواهی عمومی گذاشته شود، گفت: یکی از انتقادات عمده ای که بعضی از حرفه مندان و حتی سایر ذینفعان به وزارت راه و شهرسازی وارد می دانند انتشار عمومی پیش نویس آیین نامه ای تخصصی برای جلب نظر عمومی است، اما ما اعتقاد داریم که آیین نامه ای که در برگیرنده حقوق عمومی است باید پیش از تصویب به نظرخواهی عمومی گذاشته شود ولو اینکه این بار تجربه مناسب و بازخورد خوبی از آن نداشتیم.

وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا نظر سازمان های نظام مهندسی ساختمان در آیین نامه کنترل ساختمان اعمال شده است، افزود: از ابتدا وزارت راه و شهرسازی، براساس قانون و آیین نامه اجرایی ضمن کسب نظر از سازمان های نظام مهندسی ساختمان استان ها و به ویژه شورای مرکزی و رئیس آن و برگزاری جلسات متعدد کارشناسی که گاهی با حضور وی نیز ساعت ها به طول می انجامید، با نزدیک کردن نظرات دو مجموعه آیین نامه کنترل ساختمان را با تعاملات بسیار خوبی تدوین کرد.

بت کلیا ادامه داد: اصولا وزارت راه و شهرسازی اعتقاد دارد که مجموعه سازمان های نظام مهندسی ساختمان کشور، به عنوان بزرگترین تشکل حرفه ای می تواند بهترین جایگاه برای کارشناسی امور باشد.

این نماینده مردم در مجلس دهم، با اشاره به انتقاد برخی از مخالفان به آیین نامه مذکور درخصوص حذف سازمان های نظام مهندسی ساختمان استان ها از چرخه جدید، تصریح کرد: چنین گزاره ای کاملا نادرست و مغلطه ای برای انحراف ذهن شنونده از اهداف پنهان در مخالفت است؛ براساس ماده ۳ قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان مصوب ۷۴، سازمان ها برای تأمین مشارکت هر چه سریع تر مهندسان در انتظام امور حرفه ای خود و تحقق اهداف این قانون ایجاد شده اند، این سازمان ها غیرانتفاعی بوده و تابع قوانین و مقررات عمومی حاکم بر مؤسسات غیرانتفاعی هستند.

بت کلیا ادامه داد: ارجاع نظارت و معرفی ناظر و الزام به واریز حق الزحمه آن توسط مالکان به حساب سازمان ها، علاوه بر اینکه خلاف اهداف اصلی قانون است، مغایر غیرانتفاعی بودن این سازمان ها نیز است.

وی با انتقاد از اینکه بسیاری از سازمان ها با وجود اینکه سال ها از تصویب و ابلاغ مبحث دوم مقررات ملی ساختمان می گذرد تاکنون از اجرای آن سربار زده و ناظر کماکان توسط مالکان انتخاب و به شهرداری معرفی می شود، گفت: متاسفانه سازمان هایی که معرفی ناظر توسط آن ها صورت می گیرد، هنوز پس از سال ها به طور کامل این مهم را اجرایی نکرده اند.

حذف سازمان نظام مهندسی از آیین‌نامه‌ی کنترل ساختمان اشتباه است

بت کلیا با تاکید بر اینکه در آیین نامه کنترل ساختمان نه تنها نقش سازمان های نظام مهندسی ساختمان کمرنگ نشده است، افزود: در این آیین نامه در جهت تقویت جایگاه قانونی سازمان نظام مهندسی گام برداشته شده است.

وی ادامه داد: در آیین نامه مذکور تعاملات مالی که بخش عمده ای از وقت سازمان هایی را که باید در راه اعتلای مهندسی کشور معطوف می شد، حذف شده که این موضوع کاملا مطابق قانون و خواسته جمع کثیری از سازمان های نظام مهندسی ساختمان استان ها و مردم بوده است.

این نماینده مردم در مجلس دهم، با بیان اینکه ادامه روند فعلی بدون توجه به آیین نامه مذکور بیش از ۴۵ مورد آسیب اساسی را در پی دارد، تصریح کرد: از عواقب سوء آن، تبدیل سازمان ها از نهاد حرفه ای به بنگاه اقتصادی، سوء جریان مالی و دوری سازمان از اهداف اعتلایی آن و تبدیل مهندسان به مستمری بگیران منتظر ارجاع کار از سازمان است.

وی افزود: هیچ وظیفه ای که قانون به عهده سازمان نظام مهندسی قرار داده است با این آیین نامه از آن ها سلب نشده زیرا اصولا هیچ آیین نامه ای نمی تواند قانون را مضیق یا توسعه ببخشد.

این نماینده مردم در مجلس دهم، در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه نقش سازمان های نظام مهندسی ساختمان در شرایط جدید چیست، گفت: همانطور که در سوال قبلی پاسخ داده شد، این سازمان ها براساس قانون برای تأمین مشارکت هرچه سریع تر مهندسان در انتظام امور حرفه ای خود صورت غیرانتفاعی تأسیس شده اند، نقش این سازمان ها در قانون احصا و در جهت تحقق اهداف قانون است.

وی ادامه داد: اهداف متعالی که قانون گذار در ماده ۲ قانون تبیین کرده، نقش قابل توجهی برای سازمان ها دیده است، در ماده ۱۵ قانون و ماده ۷۳ آیین نامه نیز وظایف و اختیارات هیأت مدیره سازمان های استان ها تعیین شده است.

بت کلیا تاکید کرد:تجربه موفق بعضی از سازمان هایی که وارد تعاملات مالی معرفی ناطر نشده اند موید نظر وزارت راه و شهرسازی در خصوص تدوین آیین نامه کنترل ساختمان است.

امضافروشان در آیین‌نامه‌ی نظام مهندسی متضرر می‌شوند

وی در پاسخ به سوالی در خصوص اینکه کدام گروه از مهندسان از آیین نامه کنترل ساختمان منتفع و کدام گروه متضرر می شوند، گفت: در آیین نامه کنترل ساختمان، کلیه حرفه مندان که با مسئولیت پذیری و با اصل قرار دادن حقوق و منافع عمومی وظایف خود را انجام می دهند منتفع و کسانی که با صوری کاری و امضافروشی، خلاف شئون حرفه ای عمل می کنند قطعا متضرر خواهند شد.

بت کلیا در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه در وضعیت موجود ناظران از حقوق عمومی دفاع می کنند، در آیین نامه کنترل این وظیفه به عهده کیست، افزود: نظارت و بازرسی دو مقوله کاملا مجزاست، نظارت ادامه خدمات طراحی و بازرسی همیشه امری حاکمیتی بوده که حافظ منافع عمومی است این مفاهیم، مفاهیمی جهانی است و ارتباطی هم به هیچ نظام ساخت و ساز خاصی ندارد.

وی ادامه داد: در آیین نامه کنترل ساختمان، طراح می تواند ناظر همان پروژه باشد تا بتواند به عنوان خالق اثر خود، از تضییع احتمالی حقوق مالک توسط پیمانکار، جلوگیری کند.

عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی، ادامه داد: در این رستا شهرداری ها و سایر مراجع صدور پروانه و کنترل ساختمان نیز به دلیل وظایف قانونی خود، وظیفه بازرسی را راسا توسط کارکنان صاحب صلاحیت یا اشخاص حقیقی یا حقوقی دارای صلاحیت بازرسی ساخت انجام می دهند

  منبع : خبرگزاری خانه‌ی ملت
  19:45   چهارشنبه 25 مرداد 1396  
 نظرات    
 
نوید فرهودی 10:42 شنبه 28 مرداد 1396
0
 نوید فرهودی
با سلام

متاسفانه بارها شاهد انتشار مطالبی از این قبیل بوده ام :

کسانی که منافع آن ها با تغییر شرایط موجود به خطر می افتد و کسانی که بدون مطالعه کافی و تدقیق در موضوع، احساسی و متعصبانه در آن اظهار نظر می کنند از مهم ترین مخالفان آین نامه نظام مهندسی است

متاسفانه انتقاد های صورت گرفته اکثراً سیاسی بوده و به دور از واقع گرایی است و به نظر می رسد که تلاشی گسترده در جریان است تا تمامی مسائل حتی مسائل فنی نیز از روش های سیاسی حل و فصل شوند. هر فردی با سواد در حد دیپلم (البته دیپلم واقعی) با مرور و مطالعه آیین نامه ارائه شده متاسف شده و وجود فقر شدید فکری و نگارشی موجود در تدوین آن را که در سراسر آن به وضوح قابل مشاهده است درک خواهد نمود. آیا رشته ساختمان که روزگاری بزرگانی همچون حامی، قالیبافیان و ... سکان دار هدایت آن بوده اند دچار چنان رکودی شده است که چنین آیین نامه ای نگاشته و از آن تعریف و حمایت هم بشود ؟!!!!!

همه ما باور داریم که سازمان های نظام مهندسی باید طبق قانون عهده دار تنسیق امور مهندسان باشند و نه امور مالی اعضا و باج گیری مهندسان هم از ساخت و سازها خلاف شئون اخلاقی و حرفه ای است ولی این موضوعات به هیچ عنوان و به هیچ حالتی مجوزی برای رانت خواهی عده در هیچ سطحی ای و افزودن ارگانهایی موازی به نام بازرسی و غیره نیست!!!!

آیا هدف حل مشکلات موجود است یا سهم خواهی از شرایط؟!!!!

زمانی با هدف تسهیل امور، دفاتر خدمات الکترونیک شهر ایجاد و مدیریت آنها به تعدادی از نخبگان مدیریت شهری واگذار شد موافقان آیین نامه ارائه شده چرا آسیب شناسی نمی کنند تا بدانند که نتیجه این فرایند چه شد؟ چرا دقتی متوجه این موضوع نیست که ناظری که باید از طرف شهرداری متولی سنجش کیفی ساختمان باشد بابت هر گزارش خود باید هزینه پرداخت نماید!!!!! چرا موضوع درآمد شهرداری ها از بابت تخلفات شهرسازی تا این حد پر رنگ نیست؟!!!! حال پیشنهاد افزودن نهاد موازی با نام بازرسی آیا با هدفی غیر از این مورد اخیر در حال پیگیری است؟؟؟ چه تضمینی وجود دارد که بعدها به اختلاف لغات کنترل، بازبینی، کیفی سنجی، و .... با لغاتی مانند نظارت و بازرسی تکیه نشود؟!!!

باعث تاسف است که هنوز عده ای متوهم این موضوع هستند که مشکل کار نبود قانون است گویی تا کنون به قوانین موجود عمل می شده است و مواد موجود جوابگوی نیاز ها نبوده است.

در پایان امیدوارم که حداقل مسئولان با مسئولیت پذیری بیشتری اظهار نظر فرموده و هدف خود را اصلاح امور مردم قرار دهند و لا غیر !!!!!
عباسعلی پرهیزکاری 09:45 یکشنبه 29 مرداد 1396
0
 عباسعلی پرهیزکاری
با سلام خدمت دوستان 
سازمان نظام مهندسی پس از گذشت ۲۰ سال سعی و خطا تازه میرفت که قانون نوشته شده در ۲۰ سال قبل را اجرا کند که عده ای فقط برای حفظ منافع خود  فریاد وا مصیبتا سر دادند و با شعار دفاع از حقوق مردم  علیه منافع ملی و مردم و اعضای قانونمند سازمان در تلاشند تا شهرداری که در انجام کارهای روزمره خود درمانده است را وارد میدان کنند و ازآب گل آلود ماهی های تازه صید کنند آنها دنبال  ایجاد فضای دلال بازی در کشور هستند چون که واسطه ها در سیستم ارجاع راه اندازی شده دستشان کوتاه شده است و این به مذاق عده ای که دست اندر کارند خوش نمی آید ولی مطمئن باشند که ما اعضا نخواهیم گذاشت این کار عملی شود و برای این کارمان دلیل زیاد داریم .