اخبار   
 

 ماجرای انتشار خبر تخریب خانه‌ی ۱۰۰ساله‌ی ابتهاج

چند روز پیش برخی از وبگاه‌های خبریِ استان گیلان از تخریب خانه‌ی شاعر پرآوازه‌ی ایران، «هوشنگ ابتهاج»، همزمان با جشن و آیینِ روز رشت که با حضور مسئولان شهری در میدان اصلی شهر برگزار شد، خبر دادند. اگرچه این اتفاق نیفتاد، اما این خبر واکنش‌های بسیاری بدی در میان مردم رشت داشت ...

ماجرای انتشار خبر تخریب خانه‌ی ۱۰۰ساله‌ی ابتهاج
■ ویرانی در کمینِ سرایی که می‌تواند سایه‌بان غزل رشت باشد
■ میراث فرهنگی استان گیلان: ملک فاقد ارزش فرهنگی است


چند روز پیش برخی از وبگاه‌های خبریِ استان گیلان از تخریب خانه‌ی شاعر پرآوازه‌ی ایران، «هوشنگ ابتهاج»، همزمان با جشن و آیینِ روز رشت که با حضور مسئولان شهری در میدان اصلی شهر برگزار شد، خبر دادند. اگرچه این اتفاق نیفتاد، اما این خبر واکنش‌های بسیاری بدی در میان مردم رشت داشت.

به گزارش ایلنا از رشت، شهرود امیرانتخابی،مدیرکل میراث فرهنگی،گردشگری و صنایع‌دستی گیلان در این باره به خبرنگار ایلنا گفت: این ملک دارای مالکیت خصوصی بوده و فاقد ارزش فرهنگی است.

وی همچنین در نامه‌ای به علی بهارمست سرپرست شهرداری رشت نیز نوشت : خانه منتسب به هوشنگ ابتهاج سالها پیش تخریب شده است و بنای فعلی سازمان پسماند شهرداری رشت بعد از این تخریب صورت گرفته است. همچنین با توجه به اسناد جمع آوری شده ثبت ساختمان آصف به‌عنوان خانه ابتهاج، منتفی است زیرا بنای فعلی که ادعا می‌شود متعلق به خانواده هوشنگ ابتهاج است در دهه ۴۰ ساخته شده و تحت مالکیت فرد دیگری است.

اگرچه در روز مراسم رشت این بنا تخریب نشد اما احتمال آن بخصوص با نامه اداره کل میراث فرهنگی به شهرداری غیر ممکن نیست. از سوی دیگر بسیاری از دوستداران فرهنگ و مفاخر رشت امیدوارند این اتفاق نیفتد. مزدک پنجه‌ای روزنامه‌نگار گیلانی در این باره به ایلنا گفت: « فرض بگیریم این ادعا و دلایل همه درست باشد اما نباید از نظر دور داشت که ما با یک سرمایه ملی در ادبیات زادبومی به نام هوشنگ ابتهاج که از نام‌آوران شعر معاصر است، مواجهیم. از طرف دیگر مدام در رسانه‌ها و جلسات، مسئولان شهری از جذب توریست فرهنگی و توسعه گردشگری فرهنگی صحبت می‌کنند.»

با کلیک بر روی تصویر، مطلبی دیگر مرتبط با موضوع، در دسترس شما خواهد بود.
اگر جناح‌بازی‌ها بگذارد

وی با پرداختن به این موضوع که حتی اگر خانه پدری استاد سایه در مکانی باشد که در حال حاضر یکی از ساختمان‌های شهرداری است ،افزود :« هر چند این ملک قبلا فروخته شده و در حال حاضر کاربری دیگری دارد آیا نباید شهرداری و متولیان فرهنگی استان فراتر از ارزش مادی به این موضوع نگاه کنند. فرهنگ دوستان و مسئولان شهری حتما به خاطر دارند که چه بر سر خانه میرزاکوچک آمده بود اما اعضای دوره نخست شورای شهر رشت و شهردار وقت ، بنای تخریبی را از مالک خریداری و از نو بنا کردند، زیرا برایشان ارزش معنوی آن سازه مهم بوده نه ارزش مادی آن؛ فراموش نکنیم خود شاعر نیز یکبار در جایی گفته بود در صورت ایجاد خانه‌ غزل بسیاری از میراث فرهنگی و ادبی خود را به آنجا هدیه خواهد داد.»

حال به فرض تمام ادعای اداره کل میراث فرهنگی استان گیلان، مالک و سایر نهادهای مسئول در این باره درست باشد، این وظیفه شهرداری و اعضای شوراست تا به فکر تغییر کاربردی ساختمانی که در حال حاضر ملک شهرداری است، باشند و آن را تبدیل به خانه غزل کنند.

یادمان باشد شهر رشت در عین اینکه در طول تاریخ شهر اولین‌ها بوده اما هنوز فاقد یک فرهنگ‌سراست. شاید خانه‌ غزل سایه بتواند نقش فرهنگ‌سرا را نیز برای اهالی فرهنگ و هنر رشت ایفا کند. امیدواریم مسئولان شهری و استانی رشت به دور از هرگونه قضاوتی نگاه خود را نسبت به موضوعات فرهنگی استان تغییر دهند. البته اگر جناح بازی‌های سیاسی برایشان فرصتی بگذارد.

امیر هوشنگ ابتهاج شاعر پر آوازه ایران متولد ۶ اسفند سال ۱۳۰۶ در رشت است. پدرش آقاخان ابتهاج از مردان سرشناس رشت و مدتی رئیس بیمارستان پورسینای این شهر بود.

تخلص این شاعر « ه. ا. سایه » است.

  منبع : خبرگزاری ایلنا
  16:14   یکشنبه 16 دی 1397  
 نظرات